Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ψάχνει διαφυγή ο Σαμαράς

Μπούμεραγκ το θέμα της ΕΡΤ. Περιμένει λύση από ΣτΕ για εύσχημη υποχώρηση
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ψάχνει διαφυγή ο Σαμαράς
Αυτό που φάνηκε αρχικά ως τολμηρή κίνηση τακτικής,  με την οποία ο Αντ. Σαμαράς θα κατόρθωνε να "καθυποτάξει" τους κυβερνητικούς του εταίρους και παράλληλα να κλείσει λογαριασμούς με την τρόικα, γίνεται τώρα μπούμεραγκ και γυρίζει εναντίον του. Αρνούμενοι να υποκύψουν στον εκβιασμό με την ΕΡΤ, Βενιζέλος και Κουβέλης φέρνουν τώρα τον πρωθυπουργό ενώπιον των συνεπειών των επιλογών του. Είναι πλέον αναγκασμένος  να επιλέξει: Υπαναχώρηση/συμβιβασμό, ή αδιαλλαξία και πρόωρες εκλογές.
Στην πρώτη περίπτωση θα έχει υποστεί πολιτική ήττα και θα είναι πλέον αποδυναμωμένος. Στη δεύτερη, η ήττα μπορεί να είναι και εκλογική - και θα έχει μεγάλο κόστος για τον ίδιο, τη ΝΔ και τη χώρα.
Αυτά είναι τα δύο σενάρια εξελίξεων που προδιαγράφονται με βάση τη μέχρι στιγμής στάση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης και τις δημόσιες τοποθετήσεις των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, οι οποίοι επιμένουν ότι τα κόμματα τους δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, χωρίς να αποσύρουν την υποστήριξη τους προς την κυβέρνηση.
Στριμωγμένος είναι τώρα ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αν και επισήμως εμφανίζεται ανυποχώρητος στη βασική επιλογή του - το κλείσιμο της ΕΡΤ,  διατυπώνει "συμβιβαστικές" προτάσεις, αναζητώντας διέξοδο και οδό υποχώρησης. Οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι τις απορρίπτουν βέβαια,  επιζητώντας το μάξιμουμ - την ανάκληση της ΠΝΠ, αφού τον βλέπουν να έχει πέσει στην παγίδα που έστηνε γι αυτούς...

Με δεμένα χέρια, προς ανασχηματισμό
Δύο 24ωρα πριν από την εξαιρετικά κρίσιμη σύσκεψη των "3", που έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της Δευτέρας,  οι διαφορές απόψεων επί του επίμαχου θέματος της ΕΡΤ παραμένουν αγεφύρωτες. Αν κάτι δεν αλλάξει - και κυρίως αν δεν υποχωρήσουν οι δύο συμπολιτευόμενοι πολιτικοί αρχηγοί,  ο πρωθυπουργός θα έχει τρεις επιλογές:
- Να επιμείνει και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να πάει στη Βουλή, όπου - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - θα καταψηφισθεί
- Να υποχωρήσει ατάκτως, ανακαλώντας την ΠΝΠ και να αποδεχτεί ότι από τούδε και στο εξής θα κυβερνά "με δεμένα χέρια". Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκασθεί να διαπραγματευθεί μια νέα "προγραμματική συμφωνία" με τους κυβερνητικούς εταίρους του, όπως ζητάει επιμόνως ο κ. Βενιζέλος και να προχωρήσει εν συνεχεία σε ανασχηματισμό.
- Να επιδιώξει προσφυγή στις κάλπες, ελπίζοντας σε αλλαγή του συσχετισμού κοινοβουλευτικών δυνάμεων υπερ της ΝΔ.
Διαφυγή μέσω ΣτΕ
 Εκτός εάν του δοθεί μια ευκαιρία "διαφυγής",  για να υποχωρήσει στο θέμα της ΕΡΤ χωρίς να φανεί ηττημένος. Αυτή μπορεί να του τη δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητείται τη Δευτέρα η αίτηση για αναστολή εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Αν το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της αναστολής, θα βγεί από το δίλημμα, χωρίς να φανεί ότι υποχωρεί. Θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους κυβερνητικούς εταίρους  του ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης  και θα  έχει και ένα "άλλοθι" προς την τρόικα για το ότι δεν θα μπορεί να κάνει μέχρι τον Σπτέμβριο τις υπεσχημένες 4.000 απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
                                                                                                                        Χ. Ν.

sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India