Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ποιοί παίρνουν υπουργεία, ποιοί φεύγουν


Ποιοί παίρνουν υπουργεία, ποιοί φεύγουν
Με συμφωνημένη κατ'αρχήν την αναλογία "δύο προς ένα" (δύο υπουργοί από τη ΝΔ, ένα από το ΠΑΣΟΚ), συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των δύο κομμάτων και τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Σε δεύτερο πλάνο περνάει η νέα "προγραμματική συμφωνία", η οποία - υποτίθεται ότι - αποτελεί προαπαιτούμενο  για τη συνέχιση και την αναβάθμιση της συνεργασίας των κυβερνητικών εταίρων. Σαμαράς-Βενιζέλος βρίσκονται σε διαρκή επαφή, ενώ τα επιτελεία τους "γράφουν-σβήνουν" ονόματα υπουργήσιμων.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι ότι θα ολοκληρωθούν αργά απόψε το βράδυ, αλλά η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου δεν πρόκειται να οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί πριν από αύριο το πρωι, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία.
Οσον αφορά τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν, κυκλοφορούν πολλά σενάρια. Ολα βασίζονται σε εκτιμήσεις και υποθέσεις, καθώς δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν ο Ευ. Βενιζέλος θα είναι μόνον αντιπρόεδρος, έχοντας την εποπτεία του οικονομικού τομέα κυβερνητικού έργου, ή θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει στην κυβέρνηση  με 16 υπουργούς και υφυπουργός, εκ των οποίων δύο ή τρεις θα είναι εξωκοινοβουλευτικοί.
Ολα τα σενάρια ξεκινούν με βέβαιη την παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Αν και αντιμετωπίζεται  πλέον με εχθρότητα από τον κ. Βενιζέλο και από πολλά στελέχη της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Μία "αλλαγή φρουράς" στο ΥΠΟΙΚ θα προκαλούσε αλγεινή εντύπωση και αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές, εκλαμβανόμενη ως επιβεβαίωση αποτυχίας, ή ως ένδειξη χαλάρωσης της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής.
Νέο πρόσωπο στο ΥΠΟΙΚ, σε θέση αναπληρωτή υπουργού θα είναι πιθανότατα ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος θήτευσε επιτυχώς σ'αυτόν τον τομέα επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Αμετακίνητοι θεωρούνται ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Το υπουργείο Εργασίας φημολογείται ότι θα ανατεθεί στον Γ. Κουτρουμάνη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει πολύτιμη πείρα σ' αυτόν τον τομέα και θα αντικαταστήσει τον Γ. Βρούτση.
Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από τη ΝΔ είναι ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Μ. Βολουδάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ έχει προταθεί ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομώνθα διαχωρισθεί πάλι σε δύο. Ο νυν υπουργός Κωστής Χατζηδάκη θα παραμείνει στο Ανάπτυξης. Για το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών  ακούγονται τα ονόματα των Μάκη Βορίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει την Φώφη Γεννηματά στα υπουργείο Υγείας, τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο Εσωτερικών και τον Γιάννη Μανιάτη στο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Από πλευράς ΝΔ νέα πρόσωπο στην κυβέρνηση θα είναι πιθανότατα και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που θα διαδεχθεί τον Κ. Μουσουρούλη  στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή  στο νέο κυβερνητικό σχήμα των νυν υπουργών Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου  και Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου. Το αν θα διατηρήσουν τις θέσεις τους ή θα μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία, θα εξαρτηθεί από το αν ο Ευ. Βενιζέλος θα θελήσει θελήσει να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India