Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ανακρίβειες;


Φωτογραφία 1
Μέσω τρίτου επέλεξε η ΔΑΕΑΝ να δώσει απάντηση στην ανάρτηση1 σχετικά με την μόλυνση στην μαρίνα Αγίου Νικολάου. Αναρωτιέμαι γιατί δεν ενημερώνουν άμεσα το “mirabelo.gr”. Αλλά ξέχασα. Αρέσκονται σε μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα2.

Θεωρούν μάλιστα ότι η ανάρτηση έχει “ανακρίβειες”. Ποιες είναι αυτές; Να τις δούμε:

1) Η φωτογραφία είναι παλιά. Πράγματι είναι από το google maps. Αλλάζει κάτι; Οπως βλέπετε στην φωτό 1, φαίνονται καθαρά τα υπολείμματα της βαφής. Η νέα φωτογραφία δείχνει κάτι διαφορετικό; Οχι.

2) Δεν χρησιμοποιείται αμμοβολή, αλλά υδροβολή (βλέπετε το μηχάνημα στην φωτό 1). Και αυτό σωστό. Λάθος εκ παραδρομής. Ομως δοθείσης της ευκαιρίας, να σημειώσω ότι με την υδροβολή, λόγω και της διαλυτότητας των υφαλοχρωμάτων, και του τρόπου που αυτή πργματοποιείται, δηλαδή με την υψηλή πίεση και τα μικρά σταγονίδια που δημιουργούνται, η διασπορά είναι μεγαλύτερη, άρα και ο κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερος.

3) Τα υπολείμματα των εργασιών καθαρισμού καταλήγουν στην σχάρα (φωτό 1) και μετά σε φρεάτιο όπου καθιζάνουν και μέσω υπερχείλισης τα υγρά καταλήγουν στην θάλασσα. Και αυτό σωστό. Ομως λόγω της διαλυτότητας αλλά και της ροής, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής διαχείριση των λυμάτων με αποτέλεσμα να μολύνεται η θάλασσα.
Εκτεθειμένα τοξικά υπολείμματα

4) Τα υπολείμματα που μένουν στο φρεάτιο μεταφέρονται σε χώρο στην άκρη της μαρίνας όπου γίνεται μια συμπαγής μάζα όταν στεγνώνει. Καμία απολύτως προστασία δεν υπάρχει στον χώρο απόθεσης και είναι ψευδές ότι γίνεται μια μάζα. Με το ελάχιστο ανακατεύεται και μπορεί ακόμα και ο αέρας να την παρασύρει. Μη ασφαλής διαχείριση, συνεχής έκθεση του περιβάλλοντος και διασπορά μέσω αέρα στην περιοχή, έκπλυση από την βροχή, κατάληξη τοξικών ουσιών στο υπέδαφος και στη θάλασσα.

5) Τα υφαλοχρώματα με TBT έχουν απαγορευτεί. Σωστά (όπως και η ναφθαλίνη πριν πολύ περισσότερα χρόνια, αλλά κυκλοφορεί ακόμα). Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Κανείς δεν ελέγχει τι υφαλοχρώματα χρησιμοποιούνται, αν κάποιος τα είχε στην αποθήκη του, ούτε γνωρίζει αν τα σκάφη που καθαρίζονται δεν έχουν παλαιές στρώσεις με απαγορευμένα. Ούτε τα νέα είναι ακίνδυνα.
Πιστεύει κανείς ότι οι θεωρούμενες “ανακρίβειες” αλλάζουν τίποτα στην ουσία της καταγγελίας; Το αντίθετο. Ας συνοψίσουμε:

Υφαλοχρώματα χρησιμοποιούνται χωρίς ελέγχους. Ολα τα υφαλοχρώματα είναι τοξικά, ισχυρά δηλητήρια, είτε έχουν απαγορευτεί, είτε όχι. Δεν γίνεται επεξεργασία στην μαρίνα, καταλήγουν στην θάλασσα και στο υπόλοιπο περιβάλλον μολύνοντας και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία. Οι εργασίες δεν γίνονται μόνο στον χώρο (που υποτίθεται) λαμβάνονται μέτρα. Υπάρχουν διαθέσιμες (πρόσφατες) φωτογραφίες, όπου φαίνεται η μεγάλη έκταση του προβλήματος. Ο αέρας διασκορπίζει τα τοξικά υλικά στην περιοχή, κατά την διάρκεια εφαρμογής ή αφαίρεσης τους.
Κίνδυνος για την υγεία υπάρχει και από άλλες εργασίες. Οπως από τρίψιμο πολυεστερικών σκαφών. Οι μικρές ίνες του υαλοβάμβακα, που επίσης παρασύρονται εύκολα από τον αέρα, μπορούν να δημιουργήσουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ θεωρείται πιθανό να έχει καρκινογόνο δράση σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρία.
Υπάρχει σοβαρό ζήτημα στην μαρίνα και θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη; Τι προβλέπει; Τι επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις; Τηρούνται αυτές; Αν όχι, πως επιτρέπονται εργασίες που μολύνουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία;
Οι όποιες εργασίες γίνονται, είναι σε γνώση και έγκριση της ΔΑΕΑΝ ή είναι ξέφραγο αμπέλι;
Τι μέτρα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εργασίες και πως το ίδιο το προσωπικό της ΔΑΕΑΝ προστατεύεται από την έκθεση;
Και φυσικά, τι γίνεται με τους περίοικους ειδικά της περιοχής στο τέρμα της μαρίνας; Υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο τώρα ή στο μέλλον λόγω της συνεχούς έκθεσης;
Υπάρχει εύλογη ανησυχία και θέλω να πιστεύω ότι αντί σαθρών αντεπιχειρημάτων, θα υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση για το ζήτημα.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India