Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Γλίτωσε τον τυφώνα αλλά όχι την καταιγίδα το ΧΑ

Βαριές απώλειες σε ολόκληρο το ταμπλό. Φόβοι για δημοσιονομικό κενό, ρήξη με την τρόικα
Γλίτωσε τον τυφώνα αλλά όχι την καταιγίδα το ΧΑ
Η Ελλάδα μπορεί να απέφυγε τον πολιτικό τυφώνα "εκλογές" αλλά αυτός πέρασε ξυστά, προκαλώντας ζημιές και αναταράξεις σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Ενώ λοιπόν Βενιζέλος και Σαμαράς σφυρηλατούν ένα κυβερνητικό new deal χωρίς τον ανασταλτικό παράγοντα... Κουβέλη, η αγορά προσπαθεί τώρα να κατανοήσει τη μετάβαση στο δόγμα της realpolitik χωρίς την ιδεαλιστική ΔΗΜΑΡ και το αριστερό πρόσημο. Παράλληλα όμως μια σειρά εξελίξεων στον οικονομικό τομέα αποκαλύπτει προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας από την κυβέρνηση, προκαλώντας ανησυχία και εγείροντας ερωτηματικά για virtual reality στην οικονομία.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο με τον τζίρο μετά από 3,30 λεπτά συνεδρίασης να μην υπερβαίνει τα 30 εκατ. Ο Γενικός Δείκτης γράφει μεγάλες απώλειες 3,53%, υποχωρώντας στις 852 μονάδες, προσεγγίζοντας τις στηρίξεις που εντοπίζονται στις 845 μονάδες.
Βαριές απώλειες 4,59% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ στο -3,74% στις 385,86 μονάδες διαμορφώνεται ο FTSE-25.
Η αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ σε συνδυασμό με την υστέρηση στα έσοδα από φόρους, λόγω της βαθύτερης ύφεσης διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα προβληματικό σκηνικό. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ και η ουσιαστική έλλειψη ρευστότητας από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τότε προκύπτει μια ωρολογιακή βόμβα την οποία η τρόικα δεν θέλει να ακουμπήσει.
Σε όλα αυτά προστίθεται η κωλυσιεργία των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης στη μετακύληση των ομολόγων τους που λήγουν και την ανταλλαγή τους με νέα, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, όπως και στην απόδοση των κερδών στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τις κινήσεις των Ευρωπαίων ως εκβιασμό για να αποσυρθεί από το τραπέζι το θέμα του κουρέματος του επίσημου τομέα το ΔΝΤ απειλεί ανεπισήμως αναστολή των πληρωμών προς την Ελλάδα αν δεν τηρήσουν οι Ευρωπαίοι τις δεσμεύσεις τους.
Έτσι στήνεται μια ιδιότυπη διελκυστίνδα η οποία απειλεί την προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Αν και η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Γιάννη Στουρνάρα επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να περάσει "στα μαλακά" τις εξελίξεις εν τούτοις οι δηλώσεις αξιωματούχων της τρόικας δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κα να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου εξασφάλισε τη δημόσια στήριξη από την Άνγκελα Μέρκελ και τους συνοδοιπόρους της. Οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται όμως.
 
sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India