Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΣτΕ: Σώζεται η κυβέρνηση, σε αργό θάνατο η ΕΡΤ

Θα επαναλειτουργήσει ωσπου να συσταθεί η ΝΕΡΙΤ. Αποφεύγονται εκλογές. Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός
ΣτΕ: Σώζεται η κυβέρνηση, σε αργό θάνατο η ΕΡΤ
Με μιά απόφαση-γρίφο που αφήνει περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες, το Συμβούλιο της Επικρατείας αφήνει άλυτο τον γόρδιο δεσμό της ΕΡΤ, βοηθά όμως στην προσωρινή διευθέτηση του προβλήματος, δίνοντας στους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης κάλυψη και χρόνο να καταλήξουν σε συμφωνία. Δρώντας ουσιαστικά ως "πολιτικός πυροσβεστήρας", το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ικανοποίησε εν μέρει όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές: Δεν αναστέλλει την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου - επιτρέπει δηλαδή τη διάλυση της ΕΡΤ, επιτάσσει όμως την άμεση επαναλειτουργία της,ώσπου να δυσταθεί ο νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ).
Στην ουσία η απόφαση καταδικάζει την ΕΡΤ σε αργό θάνατο, αντί  του ακαριαίου που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση.
Η ΕΡΤ παύει να υπάρχει ως νομικό πρόσωπο και τη συνέχιση του προγράμματος της αναλαμβάνει "ιδιόρρυθμη δημόσια υπηρεσία", προσωποποιούμενη στον ειδικό διαχειριστή ο οποίος ορίσθηκε ήδη από τον  υπουργό Οικονομικών.
 Ασαφές παραμένει με ποιό προσωπικό  αυτή η "ιδιόρρυθμη δημόσια υπηρεσία" θα μπορέσει να επαναλάβει άμεσα τη μετάδοση προγράμματος από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ. Αν δηλαδή θα επανέλθουν προσωρινά οι απολυμένοι εργαζόμενοι  της "καταργημένης" ΕΡ, ή αν ο διαχειριστής θα μπορεί να επιλέξει κάποιους ή να προσλάβει άλλους
Προς εκτόνωση ή περαιτέρω περιπλοκές;
Με την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα τηρηθεί τύποις η νομιμότητα,  οι τρεις πολιτικοί αρχηγούν θα έχουν χρόνο να βρουν πεδίο  συνεννόησης, αποκαθίσταται η πολιτική ομαλότητα και η χώρα αποφεύγει τις εκλογές.
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων με τη συμπαράσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν, αλλά μετά την απόφαση εκτιμάται ότι η κοινωνία θα "ηρεμίσει" και οι αντιστάσεις θα καμφθούν.
Πολιτικά έχουν τεθεί οι βάσεις για τον αναχηματισμό και τον επανακαθορισμό των ισορροπιών μεταξύ των τριών κομμάτων με στόχο την υπέρβαση των εμποδίων που προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣτΕ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο νέος φορέας της ΕΡΤ θα πρέπει να εξυγιανθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ουσιαστικά, η απόφαση του ΣτΕ  δίνει εντολή στους δυο συναρμόδιους υπουργούς, Σίμο Κεδίκογλου και Γιάννη Στουρνάρα, να υπογράψουν κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία θα συνεχίζει απρόσκοπτα η λειτουργία της ραδιοτηλεόρασης μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΧΡ. ΦΡΑΓΚΟΥ
 
 
sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India