Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Πόσο συμβατό και ηθικό είναι να συμπίπτουν αυτές οι δύο ιδιότητες του κ. Ζερβού;


 Ως γνωστόν ο μηχανικός και πρώην δήμαρχος Αγ. Νικολάου Α. Ζερβός είναι μέλος της ομάδας εργασίας για τη σύνταξη του φακέλλου για την υποψηφιότητα ένταξης της Σπιναλόνγκας  στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μάλιστα χθες έγινε γνωστό  ότι η  Σπιναλόγκα είναι πλέον μια από τις τέσσερις υποψηφιότητες της Ελλάδας για ένταξη στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με Φιλλίπους, Μεσσήνη, Νικόπολη, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού. Για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, με την ομάδα εργασίας που εκπόνησε τη μελέτη, θα βρεθούν στην Αθήνα τη Δευτέρα (17/6) για συνεννοήσεις. (από την ιστοσελίδα  του Ρ/Σ 104.4)

Χθες όμως σύμφωνα με πληροφορίες,  ο κ. Ζερβός παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας και σαν μηχανικός-εκπρόσωπος της εταιρίας που θέλει να κατασκευάσει  λιμένα για τις ανάγκες μεγάλου ξενοδοχείου στην Πλάκα ακριβώς απέναντι από τη Σπιναλόγκα.

Η πρόταση έχει υποβληθεί ξανά στο παρελθόν και απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Νικολάου αλλά τώρα η εταιρία επανήλθε με νέα πρόταση και ζητά θετική γνωμοδότηση από το Δήμο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Οικολογικής Κίονησης Μεραμβέλλου οι οποίοι κατέθεσαν κείμενο της κίνησης που θίγει και το θέμα της υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας για το κατάλογο της unesco, αναφέροντας τα παρακάτω:

"Ως γνωστόν, το ξενοδοχείο βρίσκεται απέναντι από τη Σπιναλόγκα και αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πέρσι έγινε σημαντική προσπάθεια για ένταξη της Σπιναλόγκα στα παγκόσμια μνημεία της Unesco.
Aπαίτηση από την πλευρά της Unesco ήταν η γύρω περιοχή να συνάδει με το μνημείο.
Συνεπώς, οποιαδήποτε νέα κατασκευή ή προσθήκη στην περιοχή θα πρέπει να πληροί αυστηρούς όρους και αντικειμενικά κριτήρια που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία της περιοχής και του μνημείου. Είναι προφανές ότι κατασκευές οι οποίες αλλοιώνουν την παράκτια ζώνη και μάλιστα με τρόπο μη αναστρέψιμο, δεν είναι δυνατό να πληρούν τα παραπάνω κριτήρια."

Τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιου είδους ενστάσεις, πόσο άραγε συμβατό και ηθικό είναι ο κ. Ζερβός να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του μέλους της ομάδας εργασίας για τη σύνταξη του φακέλλου για την ένταξη της Σπιναλόνγκας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO,  και αυτή του μηχανικού-εκπροσώπου της εταιρίας που θέλει να κατασκευάσει  λιμένα  ακριβώς απέναντι από τη Σπιναλόγκα;

Μπορεί η αρχαιολογία να έχει γνωμοδοτήσει θετικά για το έργο, όμως το ζήτημα της υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας δεν είναι μόνο αρχαιολογικό, αλλά και τεχνικό, αρχιτεκτονικό και αισθητικό και γι΄αυτό το λόγο στην ομάδα εργασίας για τη σύνταξη του φακέλου δεν μετέχουν μόνο αρχαιολόγοι, αλλά και αρχιτέκτονες και μηχανικοί όπως ο κ. Ζερβός. Θέμα λοιπόν συμβατότητας και ηθικής για τη σύμπτωση των δύο ιδιοτήτων λοιπόν υπάρχει, και μάλιστα σοβαρό.

Να σημειώσουμε επίσης ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και δημοσιεύματα (που δεν έχουν διαψευστεί) ο κ. Ζερβός ετοιμάζεται να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Νικολάου στις επόμενες δημοτικές εκλογές, κάτι που κάνει τη σύμπτωση ιδιοτήτων  ακόμα πιο περίπλοκη.
merambelonews.blogspot.gr

Σχόλιο Ιστολογίου:
Για εμάς ως ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τη στιγμή που κάποιος ακολουθεί την νόμιμα θεσμοθετημένη οδό για την αδειοδότηση ενός έργου και παράλληλα τυγχάνει να είναι μέλος στην ομάδα εργασίας για τον ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO , δεν υπάρχει κανένα απολύτως ασυμβίβαστο.

Το αν η νομιμότητα ταυτίζεται με την ηθική αυτό είναι ένα τεράστιο υποκειμενικό ζήτημα , το οποίο και δεν θα αναλύσουμε.
Προφανώς όμως και προκύπτει ασυμβίβαστο όταν σαν Δήμαρχος εξακολουθεί κάποιος να ασκεί το επάγγελμα του καθ οιονδήποτε τρόπο. Και όταν λέμε καθ οιονδήποτε τρόπο εννοούμε , είτε φανερά είτε κρυφά. Εχουν γνώση οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ !!!
Ομως για την παρούσα φάση δεν μπορούμε να δώσουμε την παραμικρή μομφή χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India