Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Τορπίλη στη συγκυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει υπέρ της κατάργησης της ΠΝΠ

Από τη στάση του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί η τύχη της ΕΡΤ

Τορπίλη στη συγκυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει υπέρ της κατάργησης της ΠΝΠ 
 
Ενώ η ΕΡΤ δεν έχει εκπέμψει ακόμα και οι κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται σε διαρκείς προστριβές επί της ερμηνεάις απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η τροπολογία που καταθέτει το ΚΚΕ μοιάζει ικανή λύση για την υπέρβαση του αδιεξόδου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι προτίθεται ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αναστέλλει τη λειτουργία της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τα μέχριστιγμής δεδομένα την τροπολογία έχουν πει ότι θα την ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ετσι σε εκρεμότητα μένει μόνο το ΠΑΣΟΚ η ψήφος του οποίου θα είναι αυτή που θα κρίνει αν τελικά θα περάσει ή όχι.
Πάντως όπως επιημαίνουν από τη ΔΗΜΑΡ η τροπολογία του ΚΚΕ ταυτίζεται με την πρόταση νόμου που έχουν υποβάλλει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ΕΡΤ.
Τα όργανα του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζουν το απόγευμα για την στάση που θα τηρήσει το κόμμα στη Βουλή και αναμένεται -εκτός απροόπτου- να στοιχηθούν με τη ΔΗΜΑΡ και τους υπόλοιπους δείχνοντας στον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του.
Η προοπτική υπερψήφισης της τροπολογίας του ΚΚΕ και συνεπακόλουθης ακύρωσης της ΠΝΠ και της ΚΥΑ που προβλέπει κατάργηση της ΕΡΤ θα αποτελέση μεγάλη πολιτική ήτααν για τον Αντώνη Σαμαρά αλλά θα δώσει ουσιαστική διέξοδο στην συγκυβέρνηση.
Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές σήμερα στη Βουλή καθώς μετά το ΣτΕ η κυβέρνηση φαίνεται ότι χρειάζεται και άλλες καλύψεις ώστε να τηρήσουν όλοι τις αρχές τους μέχρι τέλους.
Όπως εκτιμάται πάντως ο συνδυασμός της απόφασης του ΣτΕ και της υπερψήφισης της τροπολογίας του ΚΚΕ φίνουν αέρα ζωής τουλάχιστον ενός έτους στην ΕΡΤ, υπό την παρούσα μορφή. Σε μια τέτοια περίπτωση το νομοσχέδιο για την κατάργηση της ΕΡΤ και τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ θα συζητηθεί στα όργανα και θα έρθει στη Βουλή είτε σε θερινό τμήμα είτε από Σεπτέμβριο.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ αλλά και ΑΝ. ΕΛΛ. έχουν καταθέσει προτάσεις νόμου για το ίδιο θέμα, ωστόσο είναι άγνωστο πότε θα έλθουν προς συζήτηση, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζει ώστε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, όπως συνήθως συμβαίνει με τις προτάσεις νόμου.
«Οποιαδήποτε κωλυσιεργία υπό το πρόσχημα της αναζήτησης μιας δήθεν συμβιβαστικής λύσης στα πλαίσια της τρικομματικής συγκυβέρνησης δεν δικαιολογεί τη μη εξέταση κατά προτεραιότητα της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ», δηλώνει ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος κ. Ν. Βούτσης, δηλώνοντας, πάντως, ότι «θα στηρίξουμε και κάθε άλλη τροπολογία και νομοθετική παρέμβαση, στο βαθμό που ευθέως κατατείνει στην κατάργηση της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έτσι κι αλλιώς είναι κατάφορα αντισυνταγματική και παράγει συνέπειες απολύτως παράνομες».
Καταλυτική για την επιτάχυνση των εξελίξεων ήταν η επιλογή του ΚΚΕ να επιλέξει την μορφή της τροπολογίας καθώς θέτει το ζήτημα επί τάπητος. Αν και το Σύνταγμα προβλέπει ότι είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης να δηλώσει ότι αποδέχεται να γίνει η συζήτηση μιας τροπολογίας που έχει κατατεθεί από βουλευτές, αναμένεται να ασκηθούν από την αντιπολίτευση ισχυρές πιέσεις μέχρι και την υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε να αποφανθεί το Σώμα. Το άρθρο 101 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι αν υπάρχει αμφισβήτηση για το αν εισάγεται ή όχι μια τροπολογία σε συζήτηση, τότε ο Πρόεδρος ερωτά τη Βουλή που αποφαίνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση και χωρίς συζήτηση.


sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India