Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Συνάντηση για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

2013-05-28_11.07.30.jpg
Συνάντηση με την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κα Όλγα Κεφαλογιάννη είχαν, την Τρίτη 28 Μαΐου 2013, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σγουρός, ο Πρόεδρος ου Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου κ. Μανώλης Βαρκαράκης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Πελεκανάκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικών και Τουϡ ιστικών Υποδομών κ.Γιάννης Πυργιώτης.

Η αντιπροσωπεία του Αγίου Νικολάου συζήτησε με τα στελέχη του Υπουργείου το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός πιλοτικού προγράμματος στο Μεραμπέλλο που κύριο στόχο θα έχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι ο Δήμος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία και τους επαγγελματίες της περιοχής, να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός τέτοιου εγχειρήματος και να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο. Ήδη ο κ. Πελεκανάκης ανέπτυξε μια πρόταση που είχε, ενώ αποφασίστηκε ότι το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί ομάδα που σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής θα αναλάβει να οργανώσει το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούσαν την ΑΣΤΕΑΝ και το θέμα της ισοτιμίας του πτυχίου των αποφοίτων και τη δυνατότητα λειτουργίας στον Άγιο Νικόλαο της νέας Σχολής Διεθνούς Ξενοδοχειακού Managment που ανανοικώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Κατατέθηκαν επίσης προτάσεις που αφορούν το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο (ΣΕΣ) και συζητήθηκαν διάφορα άλλα τρέχοντα θέματα που αφορούν το Δήμο Αγίου Νικολάου όπως η καθαριότητα, η Σπιναλόγκα κ.α.

Στην ευρύτερη συζήτηση για τα θέματα του Πολιτισμού και του Τουρισμού που ακολούθησε τα στελέχη του Υπουργείου αποδέχτηκαν την πρόσκληση που τους έγινε για επίσκεψη τους στον Άγιο Νικόλαο το επόμενο διάστημα.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης παρέδωσε το ακόλουθο υπόμνημα στην κα Υπουργό
«Θα θέλαμε να σας θέσουμε ορισμένα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας και που επηρεάζουν το επίπεδο υπηρεσιών στους επισκέπτες και για τα οποία θα θέλαμε την προσωπική σας παρέμβαση:

1) Έχει ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση για το θέμα επέκτασης της διάρκειας της τουριστικής περιόδο, η οποία έχει σμικρυνθεί πάρα πολύ σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στην Κρήτη, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τις καιρικές συνθήκες.Είναι προφανές ότι η επέκταση της τουριστικής περιόδου θα είναι ιδιαιτέρως ευεργετική για την οικονομία μας και την κοινωνία μας ιδιαιτέρως στην δύσκολη περίοδο που βιώνουμε. Προς τούτο απαιτείται η συνεργασία πολλών παραγόντων ώστε να αξιοποιηθεί το δυναμικό, οι υποδομές και να δοθούν κίνητρα για την παράτα! ση της τουριστικής περιόδου. Στον Δήμο Αγίου Νικολάου θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμ . Δεδομένου ότι γνωρίζουμε το προσωπικό σας ενδιαφέρον για αυτή την ενέργεια, θα παρακαλούσαμε να προχωρήσετε σε εκείνες τις πρωτοβουλίες καθώς και στον συντονισμό και στις αναγκαίες δράσεις και μελέτες για να στηρίξουμε όλοι από κοινού, αυτή την τόσο σημαντική δράση.

2) Στον Άγιο Νικόλαο λειτουργεί η ΑΣΤΕΑΝ η οποία μαζί με εκείνη της Ρόδου εκπαιδεύει ανώτερα στελέχη του τουριστικού κλάδου. Χρειάζεται η Σχολή να ενισχυθεί και να συνδεθεί με τις επιχειρήσεις, ώστε να προσελκύει σπουδαστές αλλά και να παρέχει σύγχρονες επαγγελματικές δεξιότητες στον πιο προωθημένο οικονομικό κλάδο της οικονομίας μας. Η Σχολή στεγάζεται σε κτίριο του Δήμου αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με άλλες δομές καθώς και με τη στέγαση των φοιτητών. Θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει με τις ανάλογες προσαρμογές ,σπουδα! στές από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.Η ισοτιμία της όμως με τ΄ άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποτελεί εμπόδιο που πρέπει να ξεπερασθεί ώστε να επιτρέψει στους σπουδαστές την μετεκπαίδευση και την εξέλιξή τους.

3) Δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον και γίνεται συζήτηση για Ανώτατη Σχολή Τουρισμού, ο Αγιος Νικόλαος και στο πλαίσιο της αποκατάστασης μιας άδικης κατανομής που υφίσταται σε επίπεδο Κρήτης, δεδομένου ότι διαθέτει το κατάλληλο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλο, διεκδικεί την ίδρυση της Σχολής στην περιοχή του. Ήδη έχουμε συντάξει και μελέτη σκοπιμότητας για Σχολή Business School στο πλαίσιο του οποίου προτείνεται και η Σχολή Τουρισμού. Eπίσης ενδιαφερόμαστε για την ίδρυση της Διεθνούς Σχολής Ξενοδοχειακού Μanagement, που ανακοίνωσε ο Υπουϡ γός Παιδείας κ.Αρβανιτόπουλος, δεδομένου ότι υπάρχουν έτοιμα κτίρια στο ΤΕΙ και βεβαίως το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί η Σχολή.

4)Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ), θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν αρκετά στην περιοχή μας που αφορούν διάφορα Υπουργεία και για τα οποία θα θέλαμε τη δική σας παρέμβαση ή την ένταξή τους στον προγραμματισμό σας.
Αναφερόμαστε στα:
α)Ολοκλήρωση της αποκατάστασης της Σπιναλόγκας καθώς και του ηλεκτροφωτισμού, ενός έργου που ολοκληρώνετα . Δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης του νησιού στα Μνημεία της UNESCO χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού β)Στο παρακείμενο νησί «Κολοκύθα» να δημιουργηθεί αρχαιολογικό πάρκο για το οποίο συμφωνεί και το Υπουργείο Πολιτισμού γ)Αξιοποίηση-ανάδειξη των αλυκών της Ελούντας δ)Κατασκευή Μαρίνας στον Κόρφο της Ελούντας ε)Επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού το! υ Αγίου Νικολάου για τον τουρισμό κρουαζιέρα στ)Αποκατάσταση του λιμανιού του Σισίου ζ)Κατασκευή του υποθαλάσσιου πάρκου στον Αγιο Νικόλαο για το οποίο παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να δοθεί επιτέλους η άδεια για τη χωροθέτησή του η)Σύνταξη και προώθηση προγραμμάτων για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θαλάσσιος, θρησκευτικός, περιπατητικός, οικοτουρισμός, γευσιγνώσεις κλπ) θ)Επίσης στήριξη των υποδομών στην πόλη αλλά και στα Διαμερίσματα ,αναβάθμιση του αστικού ιστού αλλά και του περιβάλλοντος χώρου καθώς και των κυκλοφο! ριακών δομών που συνολικά είναι αϡ αραίτητα για τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού

5) Έχει καθυστερήσει πολύ η έγκριση πρόσληψης εποχιακού προσωπικού για την καθαριότητα από τα συναρμόδια Υπουργεία, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η σαιζόν.

6) Η Κτηματική Εταιρεία διαθέτει δημόσια κτίρια στα οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει Γραφείο ΕΟΤ και Γραφείο Προβολής, σε συνεργασία με τον Δήμο και να πάψουμε να είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα της Κρήτης χωρίς Γραφείο ΕΟΤ».
Άγιος Νικόλαος, 29-05-2013
Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India