Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: «Μεθοδευμένο έγκλημα» το πρώτο Μνημόνιο

Το επέβαλαν οι Ευρωπαίοι. Το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Δόθηκε συνταγή υπερβολικής λιτότητας.
ΔΝΤ:  «Μεθοδευμένο έγκλημα» το πρώτο Μνημόνιο
Το ΔΝΤ θεωρούσε από την αρχή μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και  ήθελε ριζοσπαστικές λύσεις με άμεσο κούρεμα, αλλα οι Ευρωπαίοι επέβαλαν τελικά τις επιλογές τους στο πρώτο Μνημόνιο, που χρησιμοποιήθηκε προς "παραδειγματισμό" άλλων χωρών και απεδείχθη ανεπαρκές. Το ομολογεί το ΔΝΤ σε έγγραφο που έχει ήδη στην κατοχή του το Sofokleousin.gr, όπου αναφέρεται ότι όταν συμφωνήθηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης, η  Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθεί βοήθεια. Tο Ταμείο παραδέχεται ότι αναγκάσθηκε να παραβεί τους κανονισμούς του για να δοθεί στην Ελλάδα και ότι  δεν υπολόγισε σωστά τη ζημιά που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία η αυστηρή λιτότητα. Αναγνωρίζει επίσης ότι έκανε εσφαλμένους χειρισμούς στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Υποστηρίζει πάντως ότι παρά τα λάθη και την ηθελημένη "αγνόηση της πραγματικότητας", οι χειρισμοί του έδωσαν χρόνο στην Ευρώπη να προετοιμαστεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση.

Για το ελληνικό πρρόβλημα  στο έγγραφο ότι  κάποια χαλαρότητα στο πρόγραμμα λιτότητας. με υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων  και επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης μέτρων, θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία. Αυτό όμως δεν ήταν πολιτικά εφικτό, γιατί θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Το ΔΝΤ καταλογίζει ευθύνες και στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι  ότι «κατένειμε άνισα στην κοινωνία» το  βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής  και ότι  δεν υλοποίησε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στήριζαν τον ιδιωτικό τομέα .

Κατά το ΔΝΤ, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης το 2010 «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας, να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ούτε το Ταμείο, ούτε και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα ήταν διατεθειμένες να δανείσουν την Ελλάδα περισσότερα από 110 δισ. ευρώ. Το Ταμείο επισημαίνει ότι παρέκαμψε τους κανόνες λειτουργίας του για να συνδράμει την Ελλάδα, δημιουργώντας στις αγορές την εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
  Οπως αναφέρει, η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθεί βοήθεια.
Το ΔΝΤ καταλογίζει στην Κομισιόν ευθύνες καθώς, όπως αναφέρει στο έγγραφο επικεντρώθηκε περισσότερο στη "συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ από ό, τι για τις επιπτώσεις της ανάπτυξης» και «δεν ήταν σε θέση να συμβάλει σημαντικά στον εντοπισμό ενισχύουν την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις."
Η  αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε τα στελέχη του Ταμείου «δεν μπορούσαν να εγγυηθούν με μεγάλη πιθανότητα ότι το χρέος ήταν βιώσιμο».

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υπερέβαλε ως προς τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας στις αγορές όπως και για την πολιτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Όπως αναφέρεται: "Μια άμεση αναδιάρθρωση θα ήταν φθηνότερη για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, καθώς δεν θα είχαν αποπληρωθεί με λεφτά της βοήθειας χρέη ιδιωτών για δύο χρόνια έως το 2012.
Το ΔΝΤ αναφέρει με σαφήνεια ότι η δική του ανάλυση της για τη μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λάθος, σε μεγάλο βαθμό. Ενώ χαρακτήρισε τα stress tests ήπια εν συγκρίσει με τις πραγματικές συνθήκες.
 Το έγγραφο προσθέτει ότι οι στόχοι και οι βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις δεν αναθεωρήθηκαν για να αντανακλούν ό, τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα για 18 μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011.
Το ΔΝΤ είχε αρχικά προβλεφθεί η Ελλάδα θα χάσει 5,5% της οικονομικής παραγωγής της μεταξύ 2009 και 2012. Η χώρα έχει χάσει το 17% του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αντ' αυτού. Το σχέδιο διάσωσης προέβλεπε ανεργία στο 15% το 2012, ενώ έφτασε στο 25%(!).
Ωστόσο, η επιβράδυνση του ρυθμού της λιτότητας θα έχουν βοηθήσει την οικονομία στην Ελλάδα, αλλά δεν ήταν πολιτικά εφικτή, ανέφερε το Ταμείο.
"Ενώ νωρίτερα προσαρμογή των στόχων θα μπορούσε να μετριάσει τη συρρίκνωση, το πρόγραμμα θα απαιτούσε στη συνέχεια πρόσθετη χρηματοδότηση", ανέφερε το έγγραφο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ούτε το Ταμείο, ούτε η Ευρωζώνη ήταν διατεθειμένοι να δανείζουν περισσότερο εκείνη τη στιγμή.

sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India